Design i Sverige

Design i Sverige

Liksom i många andra länder så har designen förändrats och anpassats genom åren och inte minst de senaste hundra åren. Ett hushåll från 1970-talet ser till exempel radikalt annorlunda ut än ett hushåll idag och en bil på 1950-talet skiljer sig kraftigt ifrån hur en bil såg ut på 1950-talet. Det har i mångt och mycket att göra med att modet skiljer sig genom decennierna. Idag är svensk design något som har växt internationellt och bland annat stora möbelföretag som IKEA har varit starkt bidragande till denna orsak.

Man kan utbilda sig till designer på högskolenivå i Sverige och det finns ett flertal olika inriktningar att välja mellan. Har man utvecklat en egen design på ett område eller arbetar som formgivare så kan man skydda sin design genom att söka patent på produkten.

Det finns en väldigt klassisk svensk möbel som är utformad som en smal fåtölj med tillhörande fotstöd som kallas för Lamino. Den har bland annat blivit utsedd till århundradets svenska möbel under 1900-talet och är vanligt förekommande i hushåll över hela världen än idag. Den är gjord av trä och har en dyna i form utav fårskinn.

backyard