Josef Frank på Svenskt Tenn

Josef Frank på Svenskt Tenn

En av Sveriges och Svenskt Tenns största inom design är utan tvekan Josef Frank. Han föddes 1885 och växte upp i Österrike. Efter arkitektstudier på högskola i Wien ritade han egnahemshus och startade sedan tillsammans med några kollegor inredningsfirman Haus & Garten. Strax innan andra världskrigets utbrott flyttade han tillsammans med sin svenska fru till Sverige på grund av judeförföljelserna. Han arbetade där med möbeldesign och inredning såsom mönster på tapeter och tyg för Svenskt Tenn.

Blandning av stilar

Josef Franks design var blandningar av olika stilar från olika världsdelar och tidsepoker. Det kunde vara mönster med färgglada fantasifåglar eller röda tulpaner tillsammans med svensk allmoge. Franks stolar skulle gärna ha ryggstöd av träpinnar för att rummet skulle upplevas så stort som möjligt. Detsamma gällde för skåp som skulle ha så höga ben att mötet mellan golv och vägg var synligt under skåpet. Allt för att markera rummet och ge luft åt detsamma.

Mönster är lugnande

I en tid då modernism och funktionalism var stram gick Josef Frank åt motsatt håll. Han älskade färg och mönster och designade bland annat en stor och svulstig soffa i blommig kretong till utställningen på Liljevalchs i Stockholm. En soffa som ganska snart fick namnet Liljevalchssoffan. Frank menade att modernism betydde hemtrevlighet och färgrikedom. Väggarna kunde vara vita men i övrigt var det mönster och färg som gällde. Ett känt Josef Frank-citat finns återgivet i Svenskt Tenns magasin där han menar att man som betraktare genast förstår den enfärgade ytan och därför är den inte längre intressant och verkar då orolig. En mönstrad yta däremot är lugnande eftersom det tar tid att förstå mönstret och man sjunker då ner i en långsam tankegång.

Svenskt Tenn har idag i sitt arkiv ett par tusen möbelskisser av Josef Frank tillsammans med ett hundratal textila mönster. Idag kan man köpa nytillverkade Josef Frank-möbler och få med ett äkthetsbevis. Ett exempel är en Liljevalchs-soffa som man kan få för 130 000 kronor. Ett fynd kan man tycka men då ska man veta att klädseln tillkommer.

backyard