5 historiska konstnärer

5 historiska konstnärer

I vårt dagliga liv omges vi av en rik variation av design och konst, från favoritmusiken vi lyssnar på i våra hörlurar till nyköpta tavlor vi hänger upp på väggarna. Denna variation kan påverka vår sinnesstämning genom dess stora inverkan på vårt allmänna humör och vår motivation.

I själva verket kan konst inte bara försköna omgivningen utan även hjälpa oss att må bättre, lindra stress och vara avgörande för fysiskt, emotionellt samt mentalt välbefinnande. En del av förklaringen ligger i att konsten möjliggör självuttryck och självmedvetenhet. På detta sätt kan vi dela upp och förenkla idéer som är komplexa, till exempel frågor som rör känsliga ämnen inom filosofi, politik och religion. Många konstnärer har därför genom historien lyckats göra ett betydande avtryck inom konst och kultur. Detta gäller även dagens tavlor som vi hänger på våra väggar. Några av de bästa och mest kända presenteras härnäst.

5 stora konstnärer

1. Leonardo da Vinci (1452–1519): Han betraktas som en av historiens största konstnärer genom tiderna. Två av hans mest välkända målningar är Mona Lisa och Nattvarden.

2. Rembrandt (1606–1669): Den holländska mästaren Rembrandt är tveklöst en av de största konstnärerna i historien som skapat mästerverk som Nattvakten och Den förlorade sonens återkomst. Med sin mästerliga förmåga att avbilda ljus och skugga kännetecknas hans målningar av en exceptionell nivå av realism.

3. William Blake (1757-1827): Från att under sin livstid ha varit ganska okänd anses numera William Blake vara en av romantikens främsta konstnärer. Romantiken var en idérörelse med en inriktning på mänskliga rättigheter, individualism och frihet. Hans bakomliggande drivkraft var den kritiska hållningen mot den anglikanska kyrkan. Förutom att vara en stor konstnär var han även en hängiven poet. Han har till och med utropats till den bästa konstnären någonsin i Storbritannien.

4. Vincent Van Gogh (1853–1890): Van Gogh är idag en av de mest kända och populära postimpressionistmålarna. Dock var han i likhet med William Blake föga framgångsrik under sin livstid och kämpade dessutom med psykisk sjukdom och fattigdom. Hans målningar är framför allt kända för sin emotionella, livliga och djärva stil med dramatiska penseldrag. Två av hans mest kända målningar är Solrosor och Stjärnenatt.

5. Pablo Picasso (1881-1973): Han räknas som 1900-talets mest inflytelserika konstnär och som en av kubismens främsta pionjärer. Enligt uppskattningar skapade han omkring 50 000 konstverk under sin livstid.

backyard