Rama in dina konstverk

Rama in dina konstverk

Om du arbetar som konstnär är presentationen av dina verk viktig. Du kanske vill hänga upp dina alster på ett café eller ett bibliotek för att sälja dem. När du ska ställa ut på galleri eller ha en egen utställning är det också viktigt att hitta rätt inramning till målningarna för att de ska komma till sin rätt.

Hos Dear Sam hittar du ett stort sortiment av ramar, från enklare träramar i svart eller vitt till svarta metallramar och lyxigare varianter i guld och silver. Här har du stora möjligheter att hitta precis den ram som passar din vision och konstnärliga stil.

Rätt ram till tavlan

När det gäller att kombinera ramens färg med tavlan finns det egentligen inga rätt eller fel. Visst kan det se harmoniskt ut att exempelvis kombinera ramens färg med de bärande färgerna i din tavla. Men det kan också ge ett spännande och dynamiskt intryck om färgerna skär sig kraftigt mot varandra. Allt är beroende av vilket intryck du som konstnär vill ge till betraktaren.

Om du vill köra på den harmoniska stilen kan du matcha ramens färger mot resten av rummet. När övrig inredning går i olika trätoner kan en ram i ljust trä passa bra. Svarta ramar mot ljusa väggar ger en dramatisk effekt och sätter dina konstverk tydligt i blickfånget.

Breda eller smala lister

Även listen på tavlan påverkar det totala intrycket. Om det är dina konstverk som ska stå i fokus kan du välja en ren och enkel stil på ramarna, med tunna och enkla varianter. Konstnärer som målar i abstrakt stil med starka färger eller ståtlig konst inspirerad av barocken kan se sina verk passa bättre i breda ramar med stora utsmyckningar.

Många frågar sig om det är bäst att använda passepartout eller inte. Det är en snygg inramning som kan hjälpa till att skydda motivet och alltid bör vara gjord av syrafritt och neutralt papper, annars kan passepartouten gulna eller få missfärgningar med åren. En passepartout passar bättre till mindre motiv i exempelvis akvarell, där du vill lyfta fram små detaljrika motiv eller skapa en tydlig avgränsning mot det vita.

Planera din utställning

När du hänger upp dina ramar i galleriet på din utställning är det viktigt att du har en genomtänkt plan. Låt betraktaren gå på en resa genom dina konstverk och spara gärna de mest framstående verken till först och sist i rummet. Med ramar i trä smälter konstverken in i omgivningen och skapar en harmonisk enhet, medan guld och silver eller dramatiskt svart ger ett helt annat intryck. Låt gärna en vän provgå i galleriet först för att se att din utställning ger det bestående minne du önskar.

backyard