Design för barn

Design för barn

När man designar en produkt som ska användas av ett barn, måste man tänka på fler saker än när man designar något för en vuxen målgrupp. Materialvalet blir till exempel betydligt viktigare – man måste ha i åtanke att barn kan stoppa allt i munnen, och materialet måste därför vara säkert. Produkter som barn själva ska hantera måste vanligtvis också vara betydligt tåligare än många andra produkter, eftersom barn (i alla fall små barn) inte har samma uppfattning som vuxna om att hantera saker varsamt.

En produkt för barn där designen är A och O är barnvagnen. Den kommer sannolikt att användas varje dag under flera års tid, och vara det främsta transportmedlet för barnet vart familjen än åker. Den måste därför vara lättmanövrerad, lätt att vika ihop och packa, men ändå robust nog att tåla lite skumpiga vägar och det dagliga slitaget som kommer av att bara användas. Självklart är också säkerhet en viktig aspekt när det gäller barnvagnar, då man bokstavligen lägger ner barnens liv i dem. Även alla tillbehör till barnvagnen måste självklart vara lättanvända och anpassade efter barnvagnen i sig, till exempel åkpåsar, väskor och parasoller.

En annan produkt som verkligen används varje dag av barn är deras napp, och även med denna produkt är designen, det vill säga själva formgivningen, mycket viktig. Nappen måste nämligen ha en passform som gör att den är bekväm att ha i munnen, samtidigt som den inte innehåller några lösa delar som kan utgöra kvävningsrisk för barnet. Helst ska nappen så klart också se gullig eller rolig ut, så att både barn och föräldrar tycker om att använda den.

När så mycket eftertanke läggs ned på designen av en produkt, är det naturligt att priset kommer att bli högre. Lyckligtvis är våra barn och deras säkerhet ett område som vi är beredda att lägga ned nästan hur mycket pengar som helst på.

backyard