Den grafiska ådran ligger i släkten Bernadotte. Redan 1930 fick Sigvard Bernadotte sitt första uppdrag som formgivare. Nu 80 år senare är det tid för nästa Bernadotte att ge sig in i denna bransch. Prins Carl Philip har redan hunnit designa porslin, glas och textiler för ett antal kända märken, såsom Stelton och Gustavsberg. Nu är det möbelbranschen tur att få lite kunglig glans. Prins Carl Philip har läst grafisk design på distans på Forsbergs skola i Stockholm, han har även gått en kurs i fotografi. Han har också deltagit i olika fotografiska arbeten och expeditioner tillsammans med naturfotografen Mattias Klum. Prinsen har alltid haft ett stort natur, sport- och motorintresse. Kanske detta visar sig i hans nya design inom möbelindustri?
Tidlös svensk design
Formgivning har mänskligheten alltid ägnat sig åt, redan under stenåldern formgav vi olika typer av föremål. För att lyckas med en bra design måste det finnas duktiga hantverkare som förstår sig på materialet och dess funktion. I takt med industrialismen föddes den moderna formgivningen. Varje årtionde har präglats av olika typer av material, under 30-talet kom bakeliten att spela stor roll inom industrin. Man tillverkade bland annat dåtidens radioapparater av bakelit. Efter andra världskriget fanns inte så mycket material att tillgå så därför började man experimentera med plaster, det var under detta årtionde som Tupperware introducerades. Sverige är kända för sin tidlösa design och har många kända formgivare. Formgivaren prins Carl Philip har designat ett antal olika föremål såsom porslin, textiler och glas, allt för kända märken. Dagens designer tittar mycket på produktens funktion för användaren och skapar därefter någonting nytt och spännande. Det är intressant att följa utvecklingen inom svensk design och formgivning.
Formgivning för alla
Industridesign är designade föremål som massproduceras av maskiner. Tanken är att tillverka föremålen så kostnadseffektivt som möjligt utan att de inverkar på dess funktionalitet och estetik. En viktig aspekt inom industridesign eller produktdesign, som det också kallas, är produktens påverkan på miljön och dess formgivare arbetar mycket med ekonomi, funktion, säkerhet och material. Behovet styr vad som skall tillverkas och formgivarna kan arbeta antigen med ett företag eller självständigt. Idag finns det många företag som arbetar med industridesign och kan erbjuda bra produkter till konkurrenskraftiga priser. För att företag idag skall utvecklas och lyckas måste de se till efterfrågan av olika produkter, t ex erbjuda lyxiga sängar till lite rimligare priser. För att kunna erbjuda detta måste produktionstekniken utvecklas och designern vara öppen för att använda olika typer av material.