Bra design för kontoret

Bra design för kontoret

Ett kontor är så bra som den effekt man får ut av det, säger en del, och det kan nog stämma om man tänker stort. För ett bra kontor är designat så människor som arbetar där trivs och blir produktiva. Vi går igenom några tankar om vad som är bra design på ett kontor. Det första man ska fråga som vid en nybyggnation eller en ombyggnad är hur flexibelt man vill inreda. Vill man exempelvis ha flyttbara inneväggar, flyttbara arbetsmoduler, soffgrupper och småbord att arbeta vid? Trenderna avlöser varandra och kontorsrum med loungekänsla blir allt vanligare inom ett flertal olika branscher. Samtidigt som det är mysigt att sjunka ned i en mjuk soffa med några andra bredvid sig för det kreativa flödets skull kan annat gå förlorat.

Hur vill du jobba?

Det är inte en slump att Europas största kedja satsar på hållbarhet vid sin tillverkning och frakt av kontorsinredning. Alla företag med lite självkänsla måste tänka hållbarhet för att klara sig när detta är vad de medvetna kunderna efterfrågar. Kunderna idag efterfrågar dessutom en flexibel miljö, där loungen och sammanträdesbordet kan dubblera som mingelyta och matsal. Kontorsdesign idag är inte tråkig. För de av medarbetarna som gärna vill ha förberedda möten och visa upp presentationer finns möjligheten att på vita väggar visa dessa med små bärbara enheter. De som gärna arbetar i tystnad, mår bra av att det finns mindre ljudisolerade boxar att använda, och har då ändå möjligheten att delta i flödet med de andra på en arbetsplats. Idéer frodas av att man möts i olika sammanhang på kontoret, både formellt och informellt. Ett företag som har en vision vet att införliva medarbetarnas arbetssätt i denna och designa därefter.

Hur ser ditt drömkontor ut?

När du kommer till ett kontor som kund, lägger du då märke till vilken känsla de vill ge dig? Hittar du sådana saker som sköna stolar att vänta i, kaffe och reklamgodis i receptionen, ett välkomnande leende och en person som frågar om du vill ha hjälp med något, känns det genast bra. Man kan möblera för att få en kund eller besökare att känna sig uppskattad. Tydlig skyltning är en annan självklarhet på ett kontor. Ingen tycker om att känna sig dum, och alla vill kunna hitta till en toalett utan att gå runt och fråga. Därför är design på kontoret viktig. Man kan tänka sig ett mottagningsutrymme med alla de ovan nämnda funktionerna, och en back-office yta, med lounge och tysta rum. Mellan dessa placerar man sin trevliga reception. Detta optimerar kontorsutrymmet.

backyard