Konstfack är med sina över 170 år den äldsta konstnärliga högskolan i Sverige. Här samsas utbildningar inom en mängd olika kreativa inriktningar, som grafisk formgivning, textil och industridesign. Skolan erbjuder både kandidatutbildningar, vilka motsvarar 180 högskolepoäng, masterprogram och fristående kurser. Det finns också doktorandprogram och lärarutbildningar på skolan. Det är inte heller så konstigt att skolan dessutom har en av de bäst utrustade verkstäderna för att ge sina studenter så bra förutsättningar som möjligt. I verkstaden finns både datasalar och trä- och metallsalar såväl som vävsal, foto- och tv-studio och keramiksal. I verkstäderna kan studenterna omsätta sina teoretiska kunskaper till praktik och det har dessutom hjälp av ett av Sveriges största konst- och designbibliotek med ett stort utbud av kurslitteratur. Efter studierna kan studenterna arbeta inom en mängd olika områden beroende på vilken utbildning de gått. Det finns de som blir textildesigners, illustratörer, skådespelare medan andra fortsätter in i arbetslivet som konstnär eller filmregissör?
En akademisk grund
Konstfack riktar sig alltså till de som på något sätt vill jobba med något kreativt eller konstnärligt, men som samtidigt vill ha en akademisk grund att stå på. En akademisk utbildning är ofta bra att ha oavsett vad drömyrket är, men det är förstås inte ett måste. Konstfacks rektor Maria Lantz berättar på Konstfacks hemsida att viktiga värderingar på skolan är empati och kritiskt tänkande. Hon menar att skolans studenter ofta är sökare, som är villiga att lära sig att se på saker och ting ur olika vinklar och vara kritiska till vad de redan vet. För en tid sedan kom rapporter om att Konstfack anmäls till Justitieombudsmannen eftersom de ställde sådana krav på normkritiskt tänkande när de annonserade efter en professor i visuell kommunikation. Skolan krävde att den som sökte tjänsten själv hade erfarenhet av att arbeta med normkritiskt arbete, men det tycker inte organisationen Academic Rights Watch är riktigt ok. De menar att en konstnär kanske inte känner behovet av att vara normkritisk i sitt eget arbete, och att det borde vara tillräckligt att ha kunskap om hur de kan lära ut vad normkritik är till studenterna.
Många olika val
Oavsett vad man tycker om att vara normkritisk i sitt konstnärliga arbete går det inte att förneka att Konstfack är både populärt att söka till, och dessutom ger många olika möjligheter. Förutom de inriktningar som nämndes ovan finns möjligheten att läsa till exempel programmering för konstnärer, som riktar in sig på att hjälpa studenten förstå hur de kan använda programmering i sitt yrke, eller fotografins och videokonstens historia, som analyserar det breda fältet av fotografisk bild och videokonst både i går och i dag. Den som istället vill fokusera på att lära sig att producera video kan läsa filmproduktion i kursen “Rörlig bild, kommunikation och lärande”. Förutom att lära sig teknikerna och metoderna som finns när man skapar film får studenten också kunskap i hur rörlig bild kan användas i lärandeprocesser och lära sig mer om upphovsrätt. Det finns med andra ord något för alla som vill jobba eller utvecklas kreativt och konstnärligt, oavsett om det är att sy, filma, fota eller skapa på annat sätt.