Svenska smyckedesigners

Svenska smyckedesigners

Sverige har en lång tradition av vackert och hantverksmässigt silver- och guldsmide. Trots det har vi svenskar generellt varit dåliga på att investera i dyrare accessoarer och smycken av ädlare metaller. Här kan vi nu se en långsam förändring som hänger samman med en ökad benägenhet att se mode som en hållbar investering snarare än något säsongsbetonat. Vackra smycken är här en utmärkt representant för accessoarer som köps för att användas och älskas under lång tid till skillnad från lågprisvarumärkenas slit-och-släng varor. Under senare år har dessutom ett antal nya, unga svenska smyckedesigners dykt upp på marknaden. Dessa förknippas kanske främst med den höga modegraden och den skandinaviskt rena enkelheten i formspråk och materialval. Med ett större utbud och en större medvetenhet har svenska smycken, precis som resten av den svenska modebranschen, fått en uppsving både nationellt och internationellt under de senaste 10-åren. Det är helt enkelt rätt tid att pryda sig med vackra smycken av svenska smyckedesigners.

Unga svenska designers

Utbudet av innovativa svenska designers som fokuserar på smycken och accessoarer har exploderat på senare år. Bland nykomlingarna märks bland annat Emma Israelssons utsökta ringar och halsband och varumärket Sophie by Sophie som på kort tid blivit en internationellt uppmärksammat för sina smycken som ligger helt rätt modemässigt. Bland de mer avantgardistiska formgivarna hittar vi bland annat innovativa Maria Nilsdotter vars smycken ofta hämtar inspiration från djur, natur och folklore för att skapa underbara ringar, halsband, armband och hårsmycken. I det billigare segmentet finns bland annat Syster P som förutom modemässiga smycken också säljer accessoarer som skor och väskor. Dessutom finns en helt ny generation designers och tillverkare som väntar på sitt riktigt stora genombrott. Det är till exempel väldigt roligt att nykomlingen Hilda Lancings smycke kvalade in till modeveckan . Guld- och silversmide är ett hantverk som tar lång tid att lära sig, utbildningsplatserna är få och det krävs lärlingstid för att bli riktigt duktig. Återväxten i branschen kan därför knappast ses som en självklarhet även om intresset och marknaden för svensk smyckedesign är växande.

För den mer traditionella

För den som letar efter mer traditionellt skandinaviska smycken finns klassiker som Efva Attling vars smycken, ofta i silver, fångar den strama och eleganta skandinaviska stilen perfekt. Svenskt Tenn tillverkar fortfarande många av sin klassiska svenska smycken av välkända svenska formgivare som Estrid Ericson och Märta Mattsson. Dessa smycken har lång livslängd och ett väldigt högt andrahandsvärde, ofta till och med högre än inköpspriset. Se därför till att ta hand om både dina gamla och nya smycken och accessoarer på bästa sätt. Skydda dem från direkt solljus, ta av dem innan dusch och handtvätt och se till att förvara riktigt värdefulla objekt på ett säkert sätt. Var speciellt aktsam och observant när du flyttar, anlita en flyttfirma som har vana att flytta även värdefulla och ömtåliga objekt och packa väl. Till exempel hittar du bra flyttfirma Göteborg hittar här. Se dina smycken som investeringar och investera gärna i svenska smyckedesigners, bevara dem väl och bär dem med glädje!

backyard